Klaus Mäkelä en sturing geven volgens Jorma
Ik begin mijn ochtend vaak aan de Brauwersgracht met kop koffie en een leuk gesprek met buurtgenoten. Een van mijn vaste tafelgenoten heeft het al weken over Klaus als nieuwe chef dirigent.

Ik begin mijn ochtend vaak aan de Brauwersgracht met kop koffie en een leuk gesprek met buurtgenoten. Hans, een van mijn vaste tafelgenoten heeft het al weken over het gaande gerucht betreft de aanstelling van Klaus als nieuwe chef dirigent van het Concert gebouw orkest in Amsterdam.

Als chef dirigent biedt hij (vanaf 2017) een vaste koers voor het leiden en begeleiden van het orkest. Ongeacht je interesse in muziek zijn er veel dingen te leren van de aanstelling van de nieuwe chef dirigent.

1) Klaus is gekozen als chef dirigent door het orkest (en niet de directie).

2) Klaus is nog geen 26 jaar en internationaal een zeer gewilde dirigent.

3) Klaus komt uit de leer van Jorma, die als professor orkestdirectie de pedagogische filosofie heeft 'Help, maar zit niet in de weg'.

Online staan voorbeelden uit masterclasses die inzicht geven in de pedagogische filosofie van Jorma. Ik denk dat het punten zijn waar vanuit veel te leren is op gebied van leiderschap en bestuur. Voor de geïnteresseerde zijn er vergelijkingen te zien tussen dirigeren van een orkest en het leiden van een team.

Bekijk de reflectie van Klaus op de pedagogische lessen van Jorma zoals hij ze 10 jaar geleden gekregen heeft. En kijk naar je rol als (team)manager in de organisatie.
  1. Het team kiest de leider. Waar in een organisatie vaak senior management of de RvC haar leiders kiest.
  2. De visie komt vanuit een jong persoon. Waar in een organisatie vaak leidinggevende rollen worden vergeven aan personen uit een vorige generatie
  3. Leiding geven door ruimte te bieden. Waar in een organisatie vaak leiders intrusief ingrijpen in teams.

Ben je benieuwd of de keuze voor Klaus een succes is, dan moedig ik je aan om snel langs te gaan bij Het Koninklijk Concertgebouw. Ben je benieuwd maar heb je podiumvrees, dan neem ik je graag eens mee voor een bezoek en drankje in de foyer.