Agile werken met Scrum
[Certificaat: PSM-1] Scrum werkt, Agile werkt... maar het conflicteert met breed gebruikt strategisch programma management. Zolang je de dat realiseert, is het niet erg.

Ik heb een haat-liefde verhouding met Agile.

Agile werken heeft haar voordelen ten opzichte van klassiek waterval projectmanagement. Zeker in IT projecten waarbij je tegen veel onbekende problemen aan loopt.

Maar ik ben er wel achter dat in een klassieke corporate omgeving de Agile mentaliteit botst met het programma management dat alle projecten dicteert.

Hoe goed de argumenten voor Agile werken ook zijn, we kunnen niet negeren dat uiteindelijk de route nu eenmaal bepaald wordt tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, en rapportage aan de RvC altijd vanuit Programma Management wordt gedaan.

Het is natuurlijk sexy om te zeggen dat je bedrijf wendbaar, lenig en flexibel (agile) is.
Maar welke leidinggevende wil nu toegeven dat teams zelfsturend (Scrum) zijn en problemen zelf oplossen.
Wat is dan je toegevoerde waarde als bestuur nog?

Werken met Scrum

scrum-sprint
Scrum is een flexibelere manier van werken – die het voor een team mogelijk maakt projecten op een productievere wijze op te leveren en eventuele problemen snel te tackelen. Scrum is een Agile framework waarbij in sprints van korte perioden gewerkt wordt aan waarde creatie incomplexe projecten waarvoor je op voorhand geen detailplanning kunt maken.

Mijn ervaring met Lean en Scrum

Bouwen Testen Falen

In 2014 las ik het boek The Lean Startup. Met als kern van de boodschap; Heb een hoog aanpassingsvermogen door drie fases snel af te wisselen en de feedback daaruit direct toe te passen; Build - Measure - Learn - (pivot).
Lean-startup-loop

Dit is de basis geweest voor mijn eigen start-up en advies dat ik gaf aan anderen. Faal snel en werk in meerdere iteraties naar je eindproduct.

Als proces manager in een grote corporate moest dit iets gestructureerder. Het Scrum Framework gaf een structuur voor mij en het development team om in kleine stappen grote IT-veranderingen door te voeren.

Opfrissen van oude kennis

Ik werk al 10 jaar Agile en en Scrum zowel individueel en met developement teams. Naast een werkbare methode voor het team is het steeds meer een bedrijfsbrede manier van werken geworden. Des te meer reden om nog eens in de theorie te duiken en mij opnieuw te certificeren als Professional Scrum Master.

Professional Scrum Master™ I (PSM I) Certified

Modellen integreren

Ik houd van een holistische aanpak waarbij modellen werkbaar zijn, elkaar aanvullen en versterken. Ideation, Lean en Agile doen dit en passen goed in projectmanagement en DevOps omgeving.
Ideation Lean Agile Gartner

In eerdere workshop sessies combineerde ik het scrum framework met praktische toepassing die binnen de organisatie nodig waren.
scrum1-e1574094088385