Laaghangend-fruit met low-code: Mendix
[Certificaat: Mendix] Ik raakte enthousiast over het programma's en processen bouwen in Mendix, met low-code en citizen development.

Low-code software ontwikkeling
in Mendix

In 2021 was ik bezig met Microsoft een team op te leiden in het automatiseren en weergeven van informatie stromen met het Microsoft Platform. Ik raakte onverwacht enthousiast over citizen development en Low-code.
Nu ben ik bezig met dezelfde mogelijkheden in Mendix.

Mijn kennismaking met Mendix

Je moet keuzes maken.

Door reeds gebruik van UiPath, MS PowerPlatform en ontwikkelteams op MS CRM en ERP systemen was het mijn beslissing om niet nog meer systemen toe te laten op het bedrijfsplatform. Elke vraag om intern Mendix te gaan gebruiken wimpelde ik af.

En terecht, om voortgang te garanderen is focus nodig.

Begin 2022 las ik op Linkedin dat een oud collega voor zichzelf was begonnen. Eindelijk! Toen we als proces manager verantwoordelijk waren voor het optimaliseren van de interne afdelingen spraken we er veelal over.

Samen met zijn compagnion zijn ze Blue Green Solutions begonnen, Solving problems with Mendix. 

Als een vriend vol overtuiging start met iets nieuws, dan is mijn interesse gewekt. Nu wil ik alles leren over Mendix.
In aanraking met iets nieuws.

Als nel kwam ik er achter dat Mendix een uitgebreide trainingsomgeving heeft en alle benodigde software online toegankelijk is.

Gedurende vier dagen focus ik mijn aandacht op de training, bekijk ik 24 uren aan trainingsmateriaal en bouw & publiceer ik mijn eerste applicatie.

Toegegeven, ik mis de Azure koppelingen zoals in MS PowerPlatform. Maar, oplossingen en interfaces bouwen in Mendix ging veel makkelijker dan ik had gedacht.

Ik schrijf me in voor de training en het Examen Mendix Rapid Developer en ben fan.
Rapid-developer
Wat te doen met nieuwe kennis?

Voor snelle applicatie ontwikkeling in een complex landschap is Mendix een uitkomst.

Mendix is zeker geen oplossing voor alles, afhankelijk van het probleem dat je wilt oplossen moet je kiezen welke software je gaat gebruik.

Ik ga vaker afspreken met oud collega's. Die hebben goede ideeën waar ik nog veel van kan leren.
cycle-1-removebg-preview

Wat is Mendix

Mendix is een softwareplatform waarmee je web- en mobiele applicaties bouwt, zonder dat je daarvoor hoeft te kunnen programmeren.

Met kant en klare bouw-blokken creer je snel functionaliteiten, flows en interfaces. Door deze no-code te combineren met low-code waarbij je functies en flows uitbreid kan je een oplossing bouwen voor jouw specifieke situatie.

In tegenstelling tot traditionele ontwikkelmethodes is er niet een software team nodig welke de broncode van de applicaties schrijft en begrijpt. Door citizen development en de modulaire opzet is de life cycle van applicaties beter te ondersteunen.

(Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat hoewel citizen development leuk klinkt, ik er altijd voor zou kiezen om applicaties te bouwen met developers die logica van code en applicaties snappen.)

Citizen developent
Medewerkers zonder IT-kennis kunnen zelf hun eigen ideeën omzetten naar waardevolle applicaties. Zo kan iemand zijn eigen werk, zoals uitvragen van informatie, controleren van gegevens en goedkeuringen, middels flows deels of geheel automatiseren.
proces automatisering
Binnen Mendix kunnen processen ontworpen en geautomatiseerd worden. Door de online development studio is citizen develpment mogelijk waarbij eindgebruikers mee helpen ontwerp en optimalisatie.
dashboading
Binnen Mendix kan je snel gegevens inporteren en weergeven in eigen dashboarding
app ontwikkeling
De web app ontwikkeling in Mendix is eenvoudig om te zetten naar naar een stand alone mobiele app. Deze kan gebruik maken van de bestaande logica en mobiels spevifieke logica, opmaak en rechten voor mobiel toevoegen. 

Scrum Cycle met mendix

Binnen Mendix wordt Scrum ondersteunt in de Online Developement Studio waar iedereen met de verschillende rollen uit het scrum team toegang toe heeft.

Zo hebben Mendix en Scrum beiden het uitgangspunt om te verbeteren door samen te ontwikkelen en samen te terug te blikken.

Product Backlog Creation

Met globale beschrijvingen worden wensen opgeschreven. Dit kunnen in ruime begrippen de Epics of Features zijn en ook User Stories, die later gedurende scrum cycle aangescherpt worden.

Sprint planning and creating backlog

Een sprint planning is relatief kort, voor elke week dat je sprint duurt houd je maximaal 2 uren sprint planning. Het hele scrum team bepaald wat opgenomen wordt in de sprint backlog en welke aanpak nodig is voor de ralisatie daarvan.

Working on sprint

In de sprint wordt het meeste werk verzet. De items uit de sprint backlog wordt uitgewerkt en dagelijks worden  progressie en knelpunten besproken in de daily scrum. 

Testing and Product Demonstration

Met het scrum team en eventuele uitgenodigde stakeholders wordt het resultaat van de sprint bekeken. Punten ter verbetering worden op de backlog geplaatst voor een volgende sprint.

Retrospective And The Next Sprint Planning

Een retrospective is relatief kort, voor elke week dat de sprint durt houd je maximaal 45 minuten retrospective. Het scrum team blikt terug op het proces en bespreek wat beter kan in de samenwerking.
Op basis van opgedane kennis wordt de nieuwe nieuwe sprint gepland.